Salutare!
Incepand din luna februarie voi posta cateva cuvinte despre origami si va voi arata cum se modeleaza hartia.
Pentru inceput, iata, cateva cuvinte despre origami.
Sursa: http://www.galeriadearta.com
"Origami, arta plierii hârtiei, este în mod tradiţional asociată culturii japoneze. Oricum, ea îşi are originile în China primului secol d.Ch., odată cu inventarea hârtiei. În trecut, origami servea unor scopuri practice în viaţa chineză, cum ar fi realizarea unor produse comerciale din hârtie îndoită: vase pentru flori, castroane sau cutii. După 500 de ani, călugării budişti au dus secretul hârtiei în Japonia.
Japonezii au adoptat repede hârtia, asimilând-o vieţii lor cotidiene şi folosind-o la început în arhitectură, pentru activităţile ceremoniale laice, ca şi în religia shintoistă. De fapt, cuvântul pentru hârtie, “kami”, este sinonim cu “spirit” sau “zeu”, iar formele de hârtie asociate cu ritualurile shintoiste au rămas neschimbate de-a lungul secolelor. Pătrate sau dreptunghiulare bucăti de hârtie erau îndoite în simbolice reprezentări ale spiritului divin şi agăţate la altare, ca obiecte de cult. Mai târziu, origami a pătruns şi în alte tipuri de ceremonii.
Plecând de la aceste utilizări convenţionale, origami a evoluat încet, devenind ceea ce recunoaştem astăzi ca fiind arta japoneză a plierii hârtiei. Această tradiţie s-a transmis pe cale orală din generaţie în generaţie, de la mame la fiice, modelele realizate rămânând simple până în 1797, când primele instrucţiuni scrise despre acestea au fost publicate. Este vorba despre cartea “Hiden Senbazuru Orikata” (”Cum să construieşti o mie de cocori origami“), prima carte care contine diagrame origami. De asemenea, “The Kan no mado” (”Fereastră în mijlocul iernii”), publicată în 1845, este o colecţie cuprinzătoare de modele tradiţionale origami. Este interesant de observat că înainte de 1880, arta plierii hârtiei era cunoscută drept “orikata” (exerciţii de pliere a hârtiei), dar pe măsură ce formele obţinute deveneau mai complexe şi mai artistice, numele a devenit “origami“.
Creaţiile origami moderne, care se opun repetării modelelor tradiţionale, îşi datorează existenţa lui Akira Yoshizawa. El şi Sam Randlett au dezvoltat un sistem de linii şi săgeţi care simplificau instrucţiunile scrise. Acest sistem a fost adoptat de lumea întreagă, făcând accesibilă aproape oricui această artă. În plus, frumuseţea ei a reuşit să depăşească barierele ridicate de diferenţele de limbă. Singurul material folosit este hârtia, care se găseşte pretutindeni, în diferite forme, culori şi mărimi.
Nu contează cât de complicat sau sofisticat este rezultatul final, origami rămâne fidel conceptului său original, conform căruia obiectul trebuie să fie realizat numai din hârtie pliată, fără foarfecă, lipici sau alte instrumente ajutătoare. În prezent, tehnica origami continuă să se dezvolte întru realizarea unor pliuri aparent imposibil de executat. Maeştrii în domeniu reuşesc să înfăţişeze figuri uşor de recunoscut şi corecte din punct de vedere anatomic, cum ar fi insecte cu trupuri segmentate si picioare multiple."