search

5 decembrie 2010

bradul lui mos Craciun






Bradul de Craciun este una din cele mai populare traditii asociate cu celebrarea Craciunului. In fiecare an, pe 24 decembrie, in seara Ajunului se impodobeste bradul. Un inger sau o stea este infipta in varful bradului, simbolizand ospitalitatea pentru ingeri, sau steaua de la Betleem aparuta la nasterea lui Iisus.


Desi nu se stie exact unde s-a nascut ideea impodobirii pomului de Craciun, se banuieste ca originea bradului de Craciun a aparut pentru prima data la popoarele germanice. Matin Luther a fost primul care a ornat bradul de Craciun cu ajutorul lumanarilor. Ideea i-a venit de la reflectarea luminii stelelor printre ramurile unui brad. Treptat, treptat aceasta traditie se raspandeste patrunzand in Anglia, Franta, Elvetia. In Rusia europeana Ajunul Craciunului era sarbatorit in mijlocul padurii unde se alegea cel mai frumos brad care era ornat cu lumanari, bomboane si jucarii. In traditia romaneasca impodobirea bradului apare la sate in momente alegorice: nunta sau inmormantarea tinerilor, a femeilor si a barbatilor.

Impodobitul bradului in Romania este un obicei relativ recent. In prezent este cel mai indragit obicei de Craciun, datorita simbolurilor care i se asociaza: iubire (pentru ca este impodobit de intreaga familie), bucurie si fericire (pentru ca sub el sunt puse cadourile), magie (se spune ca Mos Craciun nu vine in casele unde nu e brad), viata, trainicie si sanatate (pentru ca este mereu verde, chiar si cand afara e zapada).

Deci nu-ti lasa casa fara brad, oricat de mic ar fi el, aduce mare bucurie tuturor.

8 comentarii:

  1. felicitari, bradutul a iesit perfect :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat brăduţul, la fel ca şi celelalte modele! Să ai un an plin de fericire şi împliniri!

    RăspundețiȘtergere
  3. va multumesc pentru aprecieri, un an bun si cu multe vise implinite va doresc

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc frumos, va astept si la curs, sa va arat cat de minunate sunt aceste arte.

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte frumoase aranjamentele. sunt ca un imbold pentru persoanele pasionate de aceasta arta!

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte frumos sunt excelenti brazi

    RăspundețiȘtergere