Un interviu acordat Izabelei Panescu, pentru site-ul buzunarul artistului (http://buzunarulartistului.wordpress.com/2011/02/07/o-persoana-trei-talente-nu-indeajuns-pentru-a-trai-decent/)
Izabela Pănescu
"Este studentă la Şcoala de Arte din Bucureşti şi în acelaşi timp lucrează în domeniul bancar. În timpul liber pictează, modelează hârtie şi scrie poezii. Imediat ce le realizeză le postează pe cele trei bloguri pe care le are. Arta e viaţa ei, dar viaţa ei nu poate însemna doar artă. Georgiana Gherghină nu poate trăi “doar” din pictură, origami şi poezie. Profitul este mult prea mic. Nu i-ar ajunge pentru mâncare, dar aceste pasiuni îi hrănesc sufletul. Iar asta o face să creeze în continuare.
R: De la sfârşitul anului 2008 ai creat, pe rând, trei bloguri: unul cu decoraţiuni din hârtie, altul cu pictură şi de câteva zile unul cu poezii scrise de tine. Cum se împacă aceste talente cu domeniul tău de activitate, serviciile bancare?
G.G.: Aş putea spune că există un singur element comun între job şi conceptul paperdecor… hârtia. Lucrez în departamentul de arhivă, unde zilnic mă ocup de foarte multe hârtii, documente, etc., dar la serviciu le sortez în funcţie de criteriile stabilite, iar acasă le modelez. Serviciul îmi ocupă o mare parte din zi şi nu-mi rămâne foarte mult timp pentru aceste pasiuni pe care mi le-am dezvoltat treptat.
R: Ai făcut cursuri de specialitate sau pur şi simplu ţi-ai descoperit aceste talente şi ţi le-ai dezvoltat singură?
G.G: Pictura este cea favorizată în acest caz. Îmi dezvolt această aptitudine la Şcoala de Arte Bucureşti, fiind anul trei de studiu, la clasa d-nei profesor Iuliana Florea.
Pentru modelarea hârtiei nu am urmat niciun curs de specialitate, mi-am dezvoltat treptat această pasiune, studiind cărţi şi reviste de specialitate.
“Modelarea hârtiei nu este un hobby costisitor”
R: Să vorbim despre Paper Decor, pentru că este un concept nou la noi. Ce presupune realizarea unor astfel de decoraţiuni din hârtie şi cât durează?
G.G.: Realizarea decoraţiunilor din hârtie presupune un studiu anterior al modelului, a schemei de pliere a modulelor sau hârtiei din care se execută acesta. Pasul următor este realizarea modulelor şi la final îmbinarea şi finisarea modelului. În funcţie de mărimea decoraţiunilor, acestea se pot realiza în câteva ore, în câteva zile sau chiar în săptămâni întregi.
R: Cât trebuie să investeşti în aceste decoraţiuni? Este scump un astfel de hobby?
G.G: Pentru realizarea decoraţiunilor din hârtie este nevoie de o cantitate mare de hârtie colorată, în diferite forme şi mărimi. În funcţie de mărimea modelului şi de numărul de modele create, creşte şi necesarul de hârtie şi de accesorii necesare. Nu pot spune că este chiar scump… este accesibil.
“Părinţii mei au cumpărat cel mai scump model din hârtie, un păun”
R: Care este profilul clientului artistei Georgiana Gherghină?
G.G.: Nu am un portofoliu de clienţi. Clienţii sunt de multe ori prietenii, colegii şi chiar rudele. Sunt puţine persoanele cărora le-am trimis colete în ţară cu produsele create de mine. Tablouri nu am vândut, pe o parte dintre ele le-am făcut cadou.
R: Care sunt preţurile pentru o decoraţiune din hârtie, respectiv pentru un tablou?
G.G.: Preţurile variază în funcţie de complexitatea modelului… Astfel, cel mai mic preţ l-am atribuit steluţelor decorative pentru brăduţul de Crăciun – 2 lei, iar cel mai mare preţ l-a primit păunul, realizat din peste 1500 de module – 100 lei – care şi-a făcut loc cu grijă în camera părinţilor.
Preţurile tablourilor variază în funcţie de materialul folosit (carton pânzat sau pânză pe sasiu), de dimensiunea pânzei, de tehnica de lucru – în ulei sau în cărbune. În general pornesc de la 25 de lei şi pot ajunge până la 400 de lei.
“Nu aş putea trăi doar din veniturile aduse de aceste pasiuni”
R: Ce venit îţi asigura vânzarea tablourilor şi a decoraţiunilor din hârtie, ai putea să te întreţii doar din asta?
G.G.: Venitul din aceste hobbyuri nu este foarte mare, nu aş putea trăi doar din asta.
R: Ai observat o schimbare în această perioadă de criză? Cu cât au scăzut vânzările?
G.G.: Pot spune că vânzările nu au scăzut, ba chiar au crescut în 2010 faţă de 2009.
R: Internetul este singura modalitate prin care îţi promovezi creaţiile sau le expui şi în alte locuri?
G.G.: Am promovat creaţiile lucrate de mine atât pe internet, cât şi prin intermediul târgurilor handmade şi târgurilor cu specific (mărţişor, Sf. Nicolae), reportajelor tv şi a interviurilor radio. În plus, am participat în toamnă la o expoziţie de origami, iniţiată de Adina Păun în colaborare cu cei de la Diverta. Expoziţia a avut loc la Cluj Napoca şi s-a desfăşurat pe parcursul unei luni. Am avut ocazia să promovez şi stilul în care pictez, printr-un concurs de pictură, organizat la Galaţi, în vara anului trecut.
R: Care este strategia pentru viitor? Îţi doreşti să îţi dezvolţi şi mai mult acest hobby, să deschizi poate un magazin în care să-ţi expui creaţiile?
G.G.: Pentru viitor îmi doresc foarte multe lucruri… să-mi amenajez un atelier de lucru, să dezvolt cât mai mult aceste pasiuni şi de ce nu să le îmbin pe cât posibil, să colaborez cu cât mai multe persoane, atât pentru expoziţii şi târguri, dar şi pentru vânzarea lor. Mi-ar plăcea să am un magazin unde să-mi expun creaţiile şi unde persoanele interesate ar putea învăţa această tehnică de modelare a hârtiei. Tot în lista de lucruri pe care vreau să le realizez este şi arta caligrafiei, pentru care m-am pregatit deja cu multe cărţi, peniţe, tuşuri şi alte instrumente necesare. Sper ca o mare parte dintre aceste dorinţe să se îndeplinească anul acesta.
Delir
O lacrimă-mi strabate-ncet obrazul fin
Şi-ncerc să mă trezesc dintr-un delir
Dar de ce-aş reveni la realitate?
Când în subconştient avem de toate?
Poţi să fii tu, să mori sau să trăieşti,
Poţi să visezi, poţi să pluteşti,
Să te ridici, să cazi când nu mai poţi
Poţi să învingi, să fii învins de toţi.
Sursa poezie: http://versuripentrusuflet.blogspot.com/
Sursă foto: http://paperdecor.blogspot.com/, http://picturi-in-atelier.blogspot.com/ "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu